Nederlands Record gelopen bij Recordwedstrijd Typhoon
Geschreven door Jan-Wick Derksen   
vrijdag, 11 mei 2018 20:06

Bij de recordwedstrijd van afgelopen Hemelvaartsdag heeft Sven Roosen van Eindhoven Atletiek het Nederlands Record verbroken op de 400 meter Horden bij de Junioren-B. Naast deze fantastische prestatie konden er nog 3 Baanrecord verbeteringen en 1 evenaring genoteerd worden. 

Het was al later op de middag toen er maar liefst 3 Baanrecords sneuvelden op de 400m Horden. Dat Sven Roosen er mee vandoor zou gaan was geen verrassing. Vorig jaar echter, kwam hij niet aan de toen al geplande verbetering toe, toen hij bij het inlopen vol op een horde klapt. Dit jaar was zijn revanche meer dan zoet. Omdat hij nog geen enkele 400m gelopen had dit seizoen (Horden of vlak) twijfelde hij of hij zijn toptijd van vorig jaar (53,71s) wel zou kunnen halen. Halverwege de race werd al duidelijk dat een toptijd er zeker inzat en toen hij ook op het altijd lastigste laatste rechte eind nog de juiste tred kon houden was zeker dat het oude baanrecord (59,13s, Ingmar Vos 2002) verpulverd zou worden. Met 52,03s bleek het zelfs een Nederlands record bij de B-junioren te zijn !

Juist voor deze race waren er al twee wat minder verwachtte baanrecords gesneuveld. Jaap Van Zevenbergen (Fortuna Vlaardingen) verbeterde zijn eigen PR met maar liefst 3 seconde en nam en passent het vorig jaar verbeterde record over van Maurik de Groot. Nu staat de toptijd bij Typhoon bij de A-junioren daarmee op 54,87s. Ook bij de meisjes-A ging het record er aan. Merel Wevers van AV'34 (Apeldoorn) was zuinig in de voorbeschouwing, maar ze presteerde ruim beter dan haar eigen verwachting door 1:04,19s neer te zetten. Het 3 seconde tragere gesneuvelde record stond overigens al vanaf 1996 in de boeken.

De 5de verbeterde baanrecord was eerder ook al naar een meisje-A gegaan en verrassend genoeg ook van Fortuna Vlaardingen. Robin Hassing wierp de Speer naar 38,81m, waarmee ze het vorige, stokoude BR (1993) met ruim een meter verbeterde.

In de D-junioren categorie viel er wel een evenaring te noteren. Bij het Verspringen kwam Shantell Kwofie van GAC Hilversum tot een prachtige 5,10 m, wat evenveel is als Ilse Kuijf neerzette in 2012.

De recordwedstrijd van Typhoon was dit jaar met ruim 220 deelnemers weer een succesvol en vlot georganiseerd evenement. Ondanks de getalsmatige wat lagere oogst aan baanrecords maakte het Nederlandse Record van Sven Roosen dat meer dna goed. Volgend jaar weer !